piparkuku mikla

Piparkūku mīkla no auzu miltiem

Sastāvdaļas

  • 200 gr sviests
  • 120 gr brūnais nerafinētais cukurniedru cukurs
  • 200 gr medus
  • ~700 gr pilngraudu auzu milti
  • 1 -2 olas
  • 1  tējk. sodas

Garšvielas

Sastāvdaļas

  • 4 tējk. malts kanēlis
  • 3 tējk. malts ingvers
  • 1 tējk. smaržīgie pipari
  • 1 tējk. dažādu piparu maisījums (vai melnie pipari)
  • 2 tējk. malts muskatriekts
  • 2 tējk. koriandru sēklas
  • 2 tējk. kardomona sēklas
  • 2 tējk. krustnagliņas
  • kaltēta apelsīna un/vai citrona miziņa

Pagatavošana

  1. Liek katliņā uz mazas uguns cukuru, karsē kamēr tas izkusis (bet nemaisa!!!).
  2. Tikmēr dzirnaviņās (izmantoju Straumes dzirnaviņas) samaļ visas garšvielas, kas nav pulverveida.
  3. Kad cukurs izkusis, pievieno sviestu un medu, maisa līdz masa ir viendabīga (var sildīt uz mazas, mazas uguntiņas).
  4. Ņem nost no plītsvirsmas, pievieno visas garšvielas un nedaudz miltus. Izmaisa un atdzesē, līdz var pievienot olas.
  5. Pievieno olas, sodu un daļu miltus. Izmaisa.
  6. Pievieno atlikušos miltus un izmīca līdz iegūst spīdīgu un pie rokām neķepošu mīklu.
  7. Var sadalīt 4 daļās, ietīt pārtikas plēvē un likt ledusskapī līdz sagribas uzcept piparkūkas.

No šī daudzuma sanāk aptuveni 4 paplātes ar piparkūkām.