piparkuku mikla tumsa

Piparkūku mīkla

Jau vasarā ar nepacietību gaidu piparkūku sezonas sākšanos. Šogad tā sākusies neparasti agri – jau 5.oktobrī. Šājā receptē izmantoti pilngraudu auzu un speltas kviešu milti, bet esmu pārliecināta, ka mīkla būs garšīga arī pievienojot rudzu miltus. Man patīk piparkūkās karameles garša un to tumšā krāsa, tāpēc dedzinu tumšo cukuru, bet pilnīgākai garšai lieku klāt arī medu un medus kaņdžu.

Sastāvdaļas

  • ~600 gr pilngraudu auzu miltu
  • ~1200 gr pilngraudu speltas kviešu miltu
  • 360 gr sviesta
  • 2 olas
  • 1 ēd.karote medus kaņdžas
  • 400 gr tumšā cukura
  • 400 gr viršu medus
  • 1 tējk.cepamā pulvera
  • garšvielas – kardamons (~10 sēkliņas), kanēlis (1-2 ēd.k.), muskatrieksts (1 tējk.), smaržīgie pipari (10 gab.), piparu maisījums vai parastie paipari (~10 gab.), malts ingvers (1 tējk.), krustnagliņas (~15 gab.), kaltēta apelsīna miziņa

Pagatavošana

  1. Cukuru liek katliņā un izkausē, tad pievieno medu un samaisa kopā.
  2. Karstajai masai pievieno sviestu, samaisa līdz sviests izkusis un ir viendabīga masa. Pievieno medus kaņdžu.
  3. Straumes kafijas dzirnaviņās (vai to dara spiestā ar rokām) saliek visas cietās garšvielas un samaļ.
  4. Visas garšvielas  liek siltajā masā un iemaisa iekšā.
  5. Sāk pievienot sijātus miltus, cepamo pulveri un maisa/mīca.
  6. Kad mīkla atdzisusi, pievieno olas un atlikušos miltus.
  7. Mīklu mīca līdz tā ir vijīga. Sadala porcijās (aptuveni 4 porcijas 4 pannām piparkūku) un liek ledusskapī.