100g medus (vislabākais medus ir Veckronīša medus)
1 liela ola
1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1/4 tējkarotes vaniļas pastas
437g pilngraudu speltas kviešu miltu
1 tējkarotes cepamās sodas
1/2 tējkarotes sāls
1 ēdamkarotes malta ingvera
1 ēdamkarotes malta kanēļa
1/2 tējkarotes malta muskatrieksta
~12 krustnagliņas
~6 smarzīgie pipari
~6 pipari (varbūt piparu maisījums)
~12 koriandra sēklas
kaltētas citrona un apelsīna miziņas
Pagatavošana
Lielā bļodā liek sviestu un ar rokas vai stacionāro mikseri samaisa līdz krēmīgam un viengabalainam stāvoklim.
Pievieno brūno cukuru, melases sīrupu un medu (medus šķidrā veidā) un turpina maisīt līdz iegūst viendabīgu masu.
Pievieno olu, vaniļas ekstraktu vai pastu. Turpina maisīt.
Liek dzirnaviņās – krustnagliņas, piparus, koriandra sēklas, kaltētās miziņas un samaļ.
Citā bļodā samaisa miltus, sodu, sāli un visas garšvielas. Mikserim lēni maisot, ber šīs sausās sastāvdaļas mitrajai mīklas daļai klāt.
Maisa līdz mīkla ir viendabīga.
Kad mīkla ir gatava, izrullē no tās tādas lielas pankūkas (rullēšanu veic starp 2 pārtikas plēves kārtām), liek ledusskapī (jo vairāk stundu, jo labāk).
Kad vēlas cept piparkūku cepumus, ņem no ledusskapja ārā, izrullē mīklu, cik plānas vēlas piparkūkas.
Cep 180 grādos, 7-10 min (jo ilgāk, jo kraukšķīgākas piparkūkas).