Tauki (lipīdi)

Taukskābes

degree_of_saturation_FOODS

  • Polinepiesātinātās taukskābes (polyunsaturated fatty acids) – omega 6 (margarīns, valrieksti, ķirbju un saulespuķu sēklas, treknas zivis, rieksti, augu (kukurūzas, sojaspupiņu eļļas).
  • Mononepiesātinātās taukskābes (monounsaturated fatty acids) – rapšu un olīveļļas, zemesrieksti, avokado, sezama sēklas, mandeles, lazdu rieksti, pekanrieksti, pistācijas).
  • Piesātinātās taukskābes (saturated fatty acids) – mazāk veselīgās taukskābes (siers, sviests, piena produkti, dzīvnieku tauki, palmu eļļa); cieti tauki istabas temperatūrā.

Transtauki

Transtauku veidošanās

trans_fatty_acidŪdeņradis atrodas pretējā pusē ogleklim.

Ražotāji hidrogenē eļļas, lai palielinātu stabilitāti un uzglabāšanas ilgumu. Našķi, kuru ražošanā izmantoti hidrogenētie tauki, var uzglabāties ļoti ilgi bez bojāšanās.

Cis taukskābes – ūdeņradis vienā pusē, tauki ir mazāk stabili.

 

Fosfolipīdi – viela, kuras molekulai ir tāda pati uzbūve kā taukiem, tikai viena taukskābe ir aizvietota ar fosfātgrupu.fosfolipīdi

 

 

 

 

 

Sterīni – ietver vitamīnu D, holesterīnu, seksa hormaonu, žulti.

Holesterīns ir tikai dzīvnieku izcelsmes produktos, vegāniem nav holesterīna problēmas.

Ieteicamais tauku daudzums

lipid_needs