Sastāvdaļas
- 200 gr sviests
- 120 gr brūnais nerafinētais cukurniedru cukurs
- 200 gr medus
- ~700 gr pilngraudu auzu milti
- 1 -2 olas
- 1 tējk. sodas
Garšvielas
Sastāvdaļas
- 4 tējk. malts kanēlis
- 3 tējk. malts ingvers
- 1 tējk. smaržīgie pipari
- 1 tējk. dažādu piparu maisījums (vai melnie pipari)
- 2 tējk. malts muskatriekts
- 2 tējk. koriandru sēklas
- 2 tējk. kardomona sēklas
- 2 tējk. krustnagliņas
- kaltēta apelsīna un/vai citrona miziņa
Pagatavošana
- Liek katliņā uz mazas uguns cukuru, karsē kamēr tas izkusis (bet nemaisa!!!).
- Tikmēr dzirnaviņās (izmantoju Straumes dzirnaviņas) samaļ visas garšvielas, kas nav pulverveida.
- Kad cukurs izkusis, pievieno sviestu un medu, maisa līdz masa ir viendabīga (var sildīt uz mazas, mazas uguntiņas).
- Ņem nost no plītsvirsmas, pievieno visas garšvielas un nedaudz miltus. Izmaisa un atdzesē, līdz var pievienot olas.
- Pievieno olas, sodu un daļu miltus. Izmaisa.
- Pievieno atlikušos miltus un izmīca līdz iegūst spīdīgu un pie rokām neķepošu mīklu.
- Var sadalīt 4 daļās, ietīt pārtikas plēvē un likt ledusskapī līdz sagribas uzcept piparkūkas.
No šī daudzuma sanāk aptuveni 4 paplātes ar piparkūkām.