Taukskābes
- Polinepiesātinātās taukskābes (polyunsaturated fatty acids) – omega 6 (margarīns, valrieksti, ķirbju un saulespuķu sēklas, treknas zivis, rieksti, augu (kukurūzas, sojaspupiņu eļļas).
- Mononepiesātinātās taukskābes (monounsaturated fatty acids) – rapšu un olīveļļas, zemesrieksti, avokado, sezama sēklas, mandeles, lazdu rieksti, pekanrieksti, pistācijas).
- Piesātinātās taukskābes (saturated fatty acids) – mazāk veselīgās taukskābes (siers, sviests, piena produkti, dzīvnieku tauki, palmu eļļa); cieti tauki istabas temperatūrā.
Transtauki
Transtauku veidošanās
Ūdeņradis atrodas pretējā pusē ogleklim.
Ražotāji hidrogenē eļļas, lai palielinātu stabilitāti un uzglabāšanas ilgumu. Našķi, kuru ražošanā izmantoti hidrogenētie tauki, var uzglabāties ļoti ilgi bez bojāšanās.
Cis taukskābes – ūdeņradis vienā pusē, tauki ir mazāk stabili.
Fosfolipīdi – viela, kuras molekulai ir tāda pati uzbūve kā taukiem, tikai viena taukskābe ir aizvietota ar fosfātgrupu.
Sterīni – ietver vitamīnu D, holesterīnu, seksa hormaonu, žulti.
Holesterīns ir tikai dzīvnieku izcelsmes produktos, vegāniem nav holesterīna problēmas.
Ieteicamais tauku daudzums